Salam Readers..
Annyeonghasaeyo
OK huhu terasa ringan lak tangan ni huhu
nak menaip resepi Kimchi
Ha sape yang minat dengan korean drama
Jom kita mulakan
Nampak je cair tak pekat tapi super duper sedap hehe |
Hai Resepi dia senang je ~~~Ha lupe nak thanks to Maangchi for resepi
Bahan A : Kobis Cina (Biasanya Korean Guna Napa Cabbage @ Baechu dan Garam
Bahan B : Hot pepper flake , Sos Ikan , Gula , Bawang Puting , Green Onions dan Carrot
Bahan B : Hot pepper flake , Sos Ikan , Gula , Bawang Puting , Green Onions dan Carrot
Langkah - Langkah : P/S : Saya ada ubah sedikit ..
- Guna bahan A Potong kobis dalam separuh kobis cina dalam 2-3 inci panjang dan ¼ inci besar. Masukkan dalam mangkuk.
- Campurkan 1 cawan air sejuk dan ¼ cawan garam. Gaulkan dengan Kobis menggunakan tangan supaya lebih rata.
- Biarkan ia rendam selama 10minit.
- Ok sekarang kita nak sediakn Pes Kimchi menggunakan Bahan B dengan menggaulkan bahan B didalam mangkuk:
1/3 cawan hot pepper flakes,
1 tbs gula,
¼ cawan sos ikan ,
¼ cawan bawang putih cincang,
¼ cawan carrot - Tuskan kobis yang telah direndam dengan air garam sebanyak 3 kali supaya ia bersih dari garam
- Campurkan Pes kimchi dan kobis.
- Masukkan kimchi kedalam tupperware ataupun plastic bag.
credit : Maangchi sebab lupe nak tangkap gambar lagipun kimchi dah habis dimakan hehe |
annyeongi gasaeyo
Chalmukesumidah
2 Komentar
rajinnye...mesti sedap ni...
BalasHuhu mmg berminat nak masak makann korea nak mkn yg kt luar tkut x halal hoho
BalasSelamat Datang dan Selamat Mengomen..^_^