Novel : Pewaris Bab1Credit to Google


Menulis mengikut Mood walaupun bahasa agak ke Laut dan penceritaan agak lemah Kita layan je okey 

“PEWARIS”

-FASHAM -


Bab 1 – Keputusan yang dikesalkan
“Latte 6000 won, gamsahabnida tto oseyo” Lembut dan bersopan santun tutur bicara diatur. “apa yang kau dah buat ni Aina Fathiyyah ” desis Aina dalam hati kalau tak kerana dia terima pertaruhan yang dibuat dengan neneknya sebulan yang lalu tak mungkin dia anak kepada taikun perhotelan yang Berjaya di Malaysia nak jejakkan kaki ke kedai kopi macam ni di Seoul,South Korea siap kena mengemop lantai dan buat kerja berat.
Terduduk seketika sambil mengimbas kembali kejadian sebulan yang lalu.
---------------
“Nenek sayang si Zall lebih  dari Tia, sampai hati nenek kahwinkan Azalea dengan Abang Akim, tolonglah nenek Tia sayangkan abang akim, Tia sanggup buat apa sahaja.”, marah benar dia waktu itu sampai dia tidak sedar yang dia dah bersikap biadap dengan neneknya sendiri.Puan Mariam tidak menyangkal agak melebihkan Azalea ini kerana disebabkan kecuaian Ibu dan Bapa Aina Fathiyyah semasa memandu yang menyebabkan kematian Keluarga Azalea, Ibu dan Bapa Azalea telah meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke Hospital manakala Abang Azalea telah hangus terbakar dalam kemalangan tersebut. “Baiklah nenek akan tangguhkan dulu, tapi dengan satu syarat, nenek cabar tia hidup tanpa menggunakan duit nenek selama 6 bulan if you can do it , then I will let you married to Akim”, Azalea dan seluruh keluarga terkejut dengan kata kata yang tak pernah dibayang akan keluar dari mulut neneknya.
 “ I am telling you right now Zall, if i can win this battle, I want you give me back abang akim to me, Baiklah Tia terima cabaran nenek” dengan tersekat sekat nada Aina dan kemudian bertukar menjadi bersemangat.
 “aku yang mulakan kenapalah mulut aku gatal sangat”, marah Aina pada dirinya sambil kedua dua tangannya menggenggam rambut dikepalanya sampai terasa kesakitan.  Semua sebab ego,  nenek lagi sayang pada azalea dia rasa tercabar dia tidak suka pun pada Hakim dia cuma ingin merampas apa sahaja yang menjadi hak azalea. Sudah lumrah begitu semenjak kecil .
“Tapi…” tetiba nenek bersuara, “Jika tia gagal dan balik kerumah lebih awal, tia  harus terima apa sahaja permintaan nenek, Faham”. Sambil melabuhkan diri ke Sofa yang dikhaskan untuk Puan Mariam.
Hati risau jika gagal apa hukuman bakal diterima tapi ego telah mengalahkan semua dengan mengatakan.“Okay Fine…”, Kata kata yang tidak seharus aku lafazkan. Kerana kata kata itulah aku terperangkap kat bumi seoul ni.
-----------------------------------------
“Eh sedapnye ko duduk rehat kan pergi angkat guni kat belakang tu” arah Azimah  sambil mencekak pinggang dan menjuihkan mulutnya kearah pintu belakang.
“ye lah mak cik” malas malas Aina berjalan kearah pintu belakang. Sakit hati pun tak guna kerana dia selalu berpegang pada kata kata neneknya “ Pemimpin yang hebat ialah seorang yang boleh memimpin dan boleh dipimpin” jadi dia tidak pernah bongkak dengan jawatan yang dia ada dan selalu disenangi oleh orang bawahannya
Azimah pelajar Malaysia yang dah 6 tahun belajar di bumi seoul ni. Hati dia terdetik untuk bertanya dah 6 tahun tak kan tak habis belajar lagi kut, dengan cepat otak memintas supaya jangan mempeduli hal orang lain. Sekurangnya ada geng nak cakap melayu kat sini dan disebabkan dialah Aina boleh dapat kerja di Sarang Café ni dan boleh menjalani kehidupan di seoul yang mempunyai Kos taraf hidup yang tinggi.
“Mak cik ada orang kat kaunter cepat sikit” sedikit tinggi intonasi azimah sambil sibuk mengemop lantai.
Ah sudah dia ni kalau tak menjerit tak boleh ke runsing betul, berkumat kamit mulu Aina. “Annyeonghaseyo , May I take your order”, Sekali bila pandang ke kaunter dengan mata sedikit kuyu sebab tidak cukup tidur menjadi segar bugar apabila terpandang seorang lelaki berkot hitam bermafela ditengkuk yang cukup menarik perhatian Aina memang sesuai dirinya yang berkulit putih , hidung mancung , tinggi , rambut pula diwarnakan warna hitam shining maroon ala serba serbi cukuplah nak kata ala KPOP star.
“ Awak ni Melayu” secara tiba tiba dia bersuara,
“Eh melayu juga ke??”, terkejut tatkala dia boleh berbahasa melayu. “Ya, saya melayu tapi dah lama bermastautin di south korea” oh mamat ni dah migrate ke sini.
“Ye nak order apa”, “Bagi saya Caramel Machhiato satu”.
Hati Aina Fathiyyah jadi berdebar tatkala rasa diri dia diperhatikan sepanjang dia menyiapkan order.
“Semuanya 5000 Won” , “Ok terima kasih” dia pergi , secara tiba tiba Azimah sergah Aina dari belakang “Arghh..Ko ni dah kenapa lama ko tenung pintu tu”

-------------
Situasi di Hotel Mariam milik legasi Puan Mariam agak kecoh disebabkan tindakan Aina Fathiyyah menerima cabaran Puan Mariam, Aina Fathiyyah yang menguruskan pentadbiran hotel itu, disebabkan tindakan dia telah menyebabkan banyak kerja tertangguh, projek yang diambil telah terbatal disebabkan Pembekal dan Penganjur hanya mahu Aina fathiyyah yang menguruskan dan segala menjadi kucar kacir dan Azalea yang mengambil alih tunjang utama pimpinan perhotelan itu juga tidak mampu menguruskannya. Puan Mariam mengaku Aina fathiyyah telah melakukan kerja di hotel tersebut dengan baik, jadi Puan Mariam sendiri turun padang untuk menguruskan Hotel Mariam tersebut setelah 4 tahun dia melepaskan tampuk pimpinan hotel tersebut kepada Aina Fathiyyah dan Hakim Faiz.
“ Nenek, Zall dah cuba sehabis baik nek pelanggan masih mahukan Tia, tiada peluang untuk Zall mencuba langsung”, Utara Azalea sambil mengeluh dia telah muncuba yabg terbaik dalam tempoh sebulan dia mengambil alih.
Azalea merupakan Pemegang Degree dalam Jurusan Medical Elektronik dari Universiti Kuala Lumpur memang dia pernah pelajar pengurusan tetapi untuk menguruskan Hotel perlukan pengalaman yang amat banyak.
“ No it’s okay Zall , nenek faham Tia pun perlukan setahun untuk memahirkan diri baru nenek berani lepaskan pada dia untuk uruskan legasi keluarga kita”, berusaha Puan Mariam menenangkan cucu dia yang kelihatan tidak keruan kerana Azalea tidak pernah masuk campur dalam urusan hotel ini.
“Akim please help me to contact all the supplier biar nenek uruskan “.” Yes Ma’am”, Ringkas dan padat Hakim membalas.
Setelah Puan Mariam beredar dari bilik tersebut Azalea mula menyalahkan diri sendiri atas semua yang berlaku

“Ini semua salah Zall kenapalah Zall boleh terima pinangan abang, Sepatutnya zall dah tahu Tia sukakan abang, Maafkan Zall”, Intonasi suara Azalea mula bergetar, “Zall don’t be like this you know that we never meant to hurt her, I never know that Tia like me and is different between like and love” , “ No you don’t understand Tia is hard to be pleased , is hard enough for zall nak rapat dengan dia now jadi macam ni , macam mana zall nak berbaik dengan dia, you know that I sayang dia lebih dari nyawa I sendiri, abang tak akan faham apa yang Zall rasa sekarang”, hati Hakim berbelah bagi setelah mendengar apa yang diucap kekasih hatinya itu selama 8 tahun mereka bersama langsung dia tidak pernah menyangka bahawa Tia menyukai dirinya kerana selama ini dia melayan Tia macam adik sendiri.

Hakmilik : Blog Lollista - Fasham
Previous
Next Post »
4 Komentar
avatar

Terbaek.. :)

follow sini.. :)

Balas
avatar

:) teruskan usaha..bljr bahasa korea la lepas ni..hehe

Balas
avatar

huhu inshallah sikit2x hehe

Balas

Selamat Datang dan Selamat Mengomen..^_^