Novel : Pewaris Bab4


“PEWARIS”
-FASHAM -
Bab 4 – Tempoh perkenalan???

“Tahniah Zall…” Azalea tersenyum girang, seluruh keluarga mengucapkan tahniah kerana berjaya mendapatkan kontrak dari kerajaan yang mampu menyelamatkan Hotel Mariam dari jatuh Bangkrap. “Tahniah sayang, abang bangga kertas projek sayang diterima” Hakim Faiz datang mengucapkan tahniah dengan nada yang agak menjauh, hatinya mula rasa Azalea semakin jauh darinya seolah-olah Azalea yang dia kenal sekarang bukan azalea yang dulu. 

Azalea yang dulu seorang yang ceria, gembira, selalu tersenyum dan selalu khabarkan berita gembira kepada dia dahulu. Tetapi apa yang dia dapat lihat sekarang hanya Azalea yang gila bekerja, tegas, senyum hanya bila perlu dan berita gembira macam ni datangnya dari mulut seorang ‘bellboy’ yang dijumpai semasa melalui pintu utama hotel.
“Terima kasih abang, kalau tak kerana jasa dan kerjasama dari abang dan yang lain kita tak mungkin akan menang tender tu”, Azalea cuba memujuk hati Hakim Faiz apabila mulai perasan perubahan pada mimik muka Hakim faiz yang tampak berubah semasa dia mula memasuki bilik tersebut.

------
“Apa yang awak lakukan ni”, “Maafkan saya itu tindakan reflect saya kalau saya rasa terancam”, Waiz Nampak terkejut dengan tindakan Aina dan mula rasa yang perempuan ni agak menarik dan mereka tergelak tika saat itu. 

“terancam…?? Awak ni lahkan. Tapi maafkan saya sebab buat macam tu tadi dan saya janji perkara tadi tidak akan berlaku lagi, can you give us a shot for once”, Waiz cuba untuk memenangi hati Aina semula dan belum sempat Aina membalas secara tiba tiba.

“ Pokpo hae…pokpo hae”, Pekerja lain mula menyuruh mereka untuk bercium dan disebabkan untuk tidak menghampakan Waiz akmal Pergi ke pasu bunga yang berdekatan dan memetik sekuntum bunga, manakala Aina dan yang lain kehairanan dengan tindakan Waiz. 

“Sudikah awak untuk menjadi kekasih hati saya” Waiz melamar Aina sebagai pasangan kekasih sambil melutut. Aina keliru dan serba salah dengan apa yang berlaku tapi tanpa disedari hati Aina mula jadi cair dan terus mengangguk tanda setuju.
---------------------
“Aina shii did you really fall in love with our manager oppa, because you know that he really have a bad experience with love so I hope you were not toying him” Ji Soo seolah cuba memberi amaran supaya Aina tidak mempermainkan Waiz , Aina kehairanan kerana dia yang sepatutnya merasa begitu kerana dia yang dilamar bukannya dia yang melamar dan dia mula merasa dirinya dipertikaikan.

“Maafkan saya Ji Soo, kenapa tiba-tiba awak berubah seolah awak tak suka saya dan waiz bersama” Ji Soo kebingungan dan merasakan yang Aina sedang marah kerana Aina bernada agak tinggi dan menggunakan bahasa melayu. “ I’m sorry just forget it” Aina sudah kehabisan kata – kata untuk membela diri tapi dia sendiri meragui dirinya kerana terlalu cepat menerima cinta waiz adakah benar apa yang berlaku tadi, dia sendiri masih lagi tertanya – tanya dan rasa dirinya terkapai-kapai di awangan.

“Mianhae chingooya, just that I don’t even know myself that…. do I love oppa or what..even myself is also confused” Aina menggenggam rambutnya dan mengeluh. Ji Soo merasakan Aina sendiri masih dalam kebingungan dan telah memeluk Aina dan cuba menenangkan dia yang mula termenung.
Waiz Akmal yang sedari tadi telah mencuri dengar perbualan Aina dan Ji Soo cuba mengubah suasana dengan memaksa Aina pergi belanja barang dapur bersamanya.
“Aina tolong saya shopping barang dapur dah nak habis dah”, “ saya..?? tapi saya…Arasso” Aina cuba mengelak tapi dengan satu jelingan dia terus bersetuju. 
Semasa dalam perjalanan ke Shopping Mart , Aina kehairanan waiz berlagak seolah tiada apa-apa yang berlaku selepas kejadian di bumbung malam semalam. Aina cuba mengelak dari berjumpa dia sepanjang hari.
“ Awak… boleh saya tanya sesuatu”, Waiz mula bersuara selepas hampir 10 minit mereka berjalan.
“ Hmm boleh.. ada apa …”, “ Adakah awak sebenarnya..” Aina merasakan yang waiz dah boleh menganggak apa yang berada difikirannya dan mula berjalan ke hadapan waiz dan bercakap secara bersemuka.
“ Awak sebenarnya biar saya berterus- terang saya sebenarnya main-main je waktu dibumbung saja nak memanaskan lagi keadaan nak biarkan JiSoo berpuas hati”, belum sempat Aina berkata waiz dulu memberi penjelasan yang panjang lebar, walau apa pun Aina gembira waiz buat keputusan macam tu sebab mereka masih lagi diperingkat untuk mengenali satu sama lain.


“ Awak betul ke apa yang awak cakapkan ni”, Aina menyoal semula apa yang dikatakan oleh waiz . “ Dan awak berapa umur awak ..awak 25 kan dan saya ni lagi tua dari awak panggil saya OPPA… arassooo” waiz cuba mengelakkan situasi yang kelihatan janggal 

“ Arasso ne.. Manager Oppa” Aina menjawab sambil menekankan perkataan Abang tersebut dengan nada yang comel dan waiz seakan malu malu dan berjalan ke hadapan tanpa menoleh dan Aina mula mengejar. 
“ Oppa ..wait for me” Aina mula mengejar waiz dan mereka dah boleh bergurau senda dan mereka menjadi rapat semenjak itu.

“ Aina saya tahu awak ketakutan walau apa pun yang terjadi saya akan cuba untuk memikat hati awak perlahan-lahan dan saya tidak akan benarkan sesiapa pun melukakan hati awak” Waiz memandang Aina yang sedang gembira sambil otaknya memahatkan janji yang bakal mengikat perhubungan dia dan Aina.

-------    
Hakim inginkan Azalea kembali seperti dahulu dan cuba merapatkan dirinya semula pada dia tetapi Azalea seakan cuba menjauhkan dirinya dari Hakim.

“ Lea …abang nak ajak Lea pergi ke satu tempat jom temankan abang”, Hakim ingin buat kejutan untuk memberitahu berita gembira yang baru dia terima. “Abang can’t you see that I’m busy”, Azalea menengking Hakim. Hakim terkedu dengan tengkingan dari Azalea kerana dia semakin rimas dengan kelakuan Hakim seolah dia tidak memahami apa yang Azalea ingin lakukan

“ Maafkan saya abang , saya tak sengaja” Azalea mula tenang selepas menarik nafas dalam dan dia sendiri terkejut apa yang baru dia lakukan.

“ Abang nak kemana..jomlah saya ikut”, Azalea cuba untuk memujuk kekasih hatinya yang terdiam seketika bila ditengking oleh dirinya. Azalea hanya perlu tunjukan senyuman manja dan membuat muka comel sahaja telah berjaya memujuk rajuk hati Hakim. “ Jom abang nak bawa sayang pergi ke suatu tempat dan beritahu sesuatu”, Hakim sediakan suatu kejutan yang bakal Azalea tidak akan lupakan

--------------------------
Azalea sampai ke satu destinasi yang sangat indah dan matanya telah ditutup supaya menjadi suatu misteri. Hakim memegang tangan Azalea dan memimpin dia ke tempat kejutan dan bila sampai sahaja , Kain matanya dibuka dan dia terpesona dengan tempat tersebut , tepi pantai yang telah di hiasi lilin yang membentukkan bentuk cinta dan sebuah meja yang mempunyai makanan yang enak. 

Azalea merasa tenang sahaja. 
“ Sayang macam mana rasa tenang tak, abang memang sahaja bawa sayang ke sini untuk sayang berehat dari kerja”, Azalea tersenyum sampai ke telinga terasa tenang dijiwa dan terasa lapang minda seketika dapat lari dari segala hal di hotel.
“ Abang, sayang berterima kasih sangat”, Azalea rasa dihargai tangan Hakim digenggam.
“ Sayang abang nak bagitahu sesuatu”, Hakim cuba mencari peluang untuk menceritakan kejutan tersebut”
“Abang ..biar saya cakap dulu”, sebelum sempat Hakim berbicara Azalea terlebih dahulu memotong percakapannya. “Saya nak ke London seminggu”, “ Untuk apa”, Hakim terkejut dan tidak jadi menceritakan kejutan tersebut. “Untuk projek usaha sama cawangan Hotel kita disana dengan pelajar Malaysia disana and I’m looking forward for this project” Azalea gembira menceritakan tentang projek tersebut manakala fikiran Hakim telah jauh melayang melayan kekecewaan yang baru diterima.
-----------------------------
“Betul ke keputusan Akim ni” Datin Syarifah Hanum menyoalkan keputusan Hakim yang membuat keputusan untuk membawa diri ke Sabah untuk melakukan benda yang diminatinya iaitu melakukan aktiviti kebajikan dan menenangkan dirinya.
Hakim dapat perkhabaran mengikut Aktiviti kebajikan itu pada hari yang sama Azalea mendapatkan tender kerajaan, sepatutnya ia menjadi berita gembira bagi diri dia dan Azalea kerana itu ialah keputusan mereka untuk pergi bersama dan sedari dari hari Azalea membuat keputusan untuk ke London Hakim membuat keputusan untuk pergi bersendirian dan meminta Ibunya merahsiakan pemergian dia.

“ Mami ni yang terbaik Akim boleh berikan kepada Lea iaitu berikan kebebasan yang dia inginkan, biarlah kami berpisah seketika Maybe …this is the best for us right now!.” Hakim cuba memujuk Ibunya dari menghalang apa yang dia ingin lakukan.
“ Mami harap Akim tak buat keputusan yang salah dan mami dan daddy akan doakan Akim selamat pergi dan selamat kembali ke sini, Please take care yourself”, “Baik Mami, Akim akan pastikan bila berkesempatan akim akan hubungi mami… Please take care of Lea and Hotel while I’m gone and please rahsiakan dari semua orang kemana akim pergi ye even to nenek and specially Lea”, “ I will sayang..” Hakim memeluk ibunya dan mencium dahi ibunya sebelum berangkat.

Previous
Next Post »
2 Komentar
avatar

best.. lagi...cant wait 4 the next chapter :)

Balas

Selamat Datang dan Selamat Mengomen..^_^