Autumn to the Heart : Day 1(Busan Part 2) ~ Busan Tower, Biff and...Salam Readers..
AnnyeongHaseyo..

Yeayy Jom sambung cerita kekoreakekita Day 1 Part2
Busan Tower, Yongdungsan Park, Biff Square, Gukje Market,Jagalchi Market

boleh percaya tak yang kami ni jalan sahaja dah jumpa
semua tempat tu sangat menjimatkan duit cashbee yihaa ^_^

Anda terlepas cerita sebelumnya mari baca dulu
PREPARATION & ITINERARY & ARRIVAL & CASHBEE


Tapi apa pun kami harus ke Busan station untuk beli tiket KTX station untuk ke Seoul. Pada mulanya nak ke Seoul dengan KTX sebab nak sampai cepat kan dan balik dengan mugunghwa malam so sampai pagi tapi disebabkan kami tidak berani amik risiko ketinggalan flight jadi kami amik keputusan untuk balik dengan KTX juga dan bermalam semalaman lagi untuk tidak berisiko dan amik teksi pagi - pagi untuk ke Gimhae Airport yang tu nanti cerita. Sekarang kami pun ke Busan Station

http://lollista.blogspot.com/
Cari Exit 10 naik ke atas then mesti nampak Busan station untuk KTX dekat sangat.

Harga KTX return - 110,600 won (ni yang paling mahal antara semua)
Sebab kami beli On the Spot kalau sesiapa yang ada Credit Card 
boleh beli online saya dengar lagi murah ^_^

Busan station ni tak jauh pun cuma satu station sahaja dari tempat yang kami stay di Busan jadi memang tidak menjadi masalah. Selesai Sahaja beli tiket dan hati dah senang duit pengangkutan dan selesai dan boleh guna duit yg selebih untuk entrance, shopping, makan dan lain- lain.

Jadi Jom mulakan perjalanan kita yeayy. Kami naik Subway semula dan turun di Nampo dong station sebab kami nak ke Yongdusan Park dan Busan tower. Sesuatu yang tak disangka berlaku, kami memang tidak tahu langsung yang tempat- tempat ni berdekatan sahaja.

1. Yongdusan Park & Busan Tower & Gwangbok-dong Cultural & Fashion Street


Directions
Yongdusan park : Busan Tower : 9:00 am - 10:00 pm (Oct-Mar) 
1. Subway 
Busan station(On Busan Subway Line no. 1), get off at Nampo-dong Station. (5 min ride) Go out Exit 1 of Nampo-dong Station, walk 10 minutes.
Nampo Station (Busan Subway Line 1) Exit 7. Go 350m
on Gwangbok-ro street towards the Yongdusan Park escalator on the right.
2. Bus 
Express Bus Terminal : Take a bus at Nopo-dong Station and get off at Nampo-dong Station. (50 min ride) Go out No. 1 of Nampo-dong Station, walk 10 minutes.
Gimhae international Airport : Take bus #310 and get off at Gumi Cultural Center in Daecheong-dong, walk 10 minutes. (1-hour ride).

Kami melalui Exit 1, bila keluar sahaja seberang jalan ada Lotte Mall Gwangbok kami jalan melintasi
Gwangbok-dong Cultural & Fashion Street (광복로문화패션거리) Sepanjang jalan memang tak payah ceritalah banyak sangat baju yang dijual, kedai Nature Republic, faceshop dan pelbagai lagi. Kami masing-masing menahan diri sahaja dari beli sebab fikir yang kami akan ke myeondong alih- alih kami tewas juga di nature republic rembat face mask yang superb murah hanya 5000Won untuk 6 keping facemask. Haha okey teruskan penceritaan, semasa nak sampai ke Escalator untuk naik ke Busan Tower/Yongdusan Park sempatlah tengok live performance mungki mereka ni bakal jadi artis yang terkenal haha dah lah suara penyanyi wanita tu memang best.

http://lollista.blogspot.com/
Nampak tak yang bulat tu..itulah escalator nak naik ker Yongdusan Park, nak naik dah tapi hati tertarik nak tengok persembahan dari mereka berdua. Jom tengok persembahan mereka di video bawah ni ^_^
A video posted by @fasham87 on
Sampai sahaja atas tu memang cantik sangat, dengan environment yang tenang, angin menghembus udara sejuk dan mata yang sejuk memandang permandangan yang cantik. Niat dihati memang nak naik observation tapi tak jadi bila mengenangkan kami nak naik di Namsan nanti tapi kat bawah sahaja dah cukup cantik untuk kami bergambar.

http://lollista.blogspot.com/
Mengikut apa yang dibaca kat internet gong tu hanya dibunyikan bila ada event tertentu
Admiral Lee , Busan Tower entrance dan Love Padlock

http://lollista.blogspot.com/
Sebelum kami turun ada beberapa Ahjushi yang sedang menyanyikan Folk song

2. Biff Square, Gukje Market,Jagalchi Market

https://lollista.blogspot.com
Is not far from Gwangbok-ro street from Escalator turn right walk along until you find information center turn left and walk along until you find Samsung shop then you arrive Biff Square ^_^
Directions Biff Square
Jagalchi Station, Line 1, Exit 7, 
5min walk from the station (Walk straight and turn left)

Directions Gukje Market
450m from Exit #7 of Jagalchi Station, Subway Line 1 (7-minute walk)

Directions Jagalchi Market
Jagalchi Station (Busan subway line 1), Exit 10.
Turn right onto Jagalchi 3(sam)-gil Street.
Walk for 5min, then turn left to arrive at Jagalchi Market.

disebabkan kami turun dari yongdusan park ke Gwangbok-ro street dari situ kami hanya pusing ke kanan jalan sahaja melalui kedai - kedai baju yang ditengah jalan sampai di information center pusing ke kiri dan teruskan sahaja berjalan ke arah Kedai samsung dan toleh ke kiri anda dah sampai di Biff Square. kan dekat sahaja jimat duit Cashbee hehe.

https://lollista.blogspot.com
Just walk along this road then you will find samsung shop.
A video posted by @fasham87 on

disebabkan semasa kami melalui jalan ini, sedang ada orang yang membuat persembahan dihadapan pintu masuk Gukje market dan Biff Square jadi kami membuat keputusan untuk melihat-lihat sahaja, almaklum yang buat persembahan tu nyanyi lagu Touch my body by Sistar siap menari lagi so Abam-abam tentera apa lagi mereka sahaja dah penuh dataran tu. Kami pun meneruskan perjalanan ke Jagalchi Market sebab Biff Square sangat penuh masa persembahan rasanya siap masuk television, kalau tak silap sebab nampak kamera KBS sedang merakam dari atas.

https://lollista.blogspot.com
Jalan straight je dari Biff Square. Lintas jalan dan nampak dah bangunan ni itu lah Bangunan Jagalchi Market.
https://lollista.blogspot.com
Fresh Crab ni satu longgok kami tanya baru 10000Won@ RM30 murah nya. Ini betul-betul depan jagalchi market.

https://lollista.blogspot.com
View Jagalchi market dari depan.
https://lollista.blogspot.com
melihat matahari terbenam dari Jagalchi memang terbaik. Subhanallah cantik sangat. Maaf gambar matahari terbenam lupa ambil sebab terlampau asyik melihat.^_^
Dibahagian belakang bangunan Jagalchi market ni ada satu view yang Ya Allah sangat cantik memang terpegun seketika kami melihat matahari terbenam. Hari Pertama di Busan berakhir dengan gembira kami semua berpuas hati dengan hari ini hehe. Selepas selesai melihat matahari terbenam kami berpusing sekita Jagalchi Market kerana waktu tersebut ada Jagalchi Festival banyaklah khemah-khemah yang menjual ikan bakar yang dibakar waktu itu juga niat dihati nak beli tapi kesuntukan masa sebab kami nak balik ke hostel untuk berehat. Masing- masing sudah kepenatan, penat turun flight tak hilang kami dah redah Nampo-dong haha

A video posted by @fasham87 on

Total Habis : 239,700W @ RM755.05 (In one day)
(Kadar tukaran 1000W = RM 3.15)
Banana Uyu - 2 x 1300W = 2600W
Cashbee - 2500W 
Reload - 50000W
Face Mask - 5000W
KTX - 110,600W - return
Guesthouse - 69000W - 3 malam

Nantikan Entry seterusnya... Day 2 pulak ^_^...
Gamcheon Cultural Village, Taejongdae & Busan Mosque.

Previous
Next Post »
2 Komentar
avatar

Busan..memang best..angin kuat mungkin sebab tepi laut kot....hahaha...kalau tak kerana exo aku tak kan berbelanja sakan kat nature republic tu..elok nak beli mask je, ni aku pi gatal tangan ambil sanitizer sebab dapat kad mini exo.ehehehe

Balas
avatar

Haha ak pun terhasut beli facemask sbb korangkan haha semua sebab exo hahatp ak suka busan dan seoul ^_^

Balas

Selamat Datang dan Selamat Mengomen..^_^